Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Zavargások Koszovóban

MTI
2003.05.07. 19:26
Egy észak-koszovói faluban a nemzetközi békefenntartó haderő (KFOR) katonái szerdán gumilövedékeket és könnygázt vetettek be a siralmas helyzetük és az albánok folytonos támadásai miatt tüntető szerbek ellen.

Az eset a Kosovska Mitrovica mellett fekvő Suvi Dol faluban történt, ahol néhány száz szerb él albán környezetben, honfitársaitól elszigetelve.

Közel 200-250 szerb szerdán tüntetést szervezett tiltakozásul amiatt, hogy a helyi albánok támadásaikkal állandó rettegésben tartják őket. A tiltakozás erőszakba torkollott, a dán KFOR-katonák gumilövedékeket és könnygázt vetettek be a tüntetők ellen, akik között szép számban voltak asszonyok és gyerekek is.

A KFOR azt állítja, hogy a szerbek egy buszt állítottak keresztbe az úton, megakadályozandó a békefenntartók szabad mozgását. A szerbek szerint viszont a busz azután maradt kinn az úton, hogy kedden a helyi albánok kőzáport zúdítottak a járművel utazó szerb iskolásokra.

A szerdai zavargásokban több szerb megsebesült, egy asszonyt súlyos sérülésekkel kórházba szállították.

Helyszíni hírügynökségi beszámolók szerint a dán katonák néhány órára teljesen lezárták a falut, még a francia békefenntartókat sem engedték be a településre. Az ENSZ-misszió vizsgálja a Suvi Dolban történteket.