Franciska, Fanni
-5 °C
7 °C

A Hamász bezárja szíriai irodáit

MTI
2003.05.07. 20:24
Több radikális palesztin csoport beszünteti Szíriában müködő irodáinak tevékenységét, hogy ezzel csökkentse a Szíriára nehezedő amerikai nyomást - közölték szerdán palesztin források.

A tevékenységüket befagyasztó palesztin csoportok között van a Hamász és az Iszlám Dzsihád is, amelyek a 31. hónapja tartó palesztin népfelkelés - az intifáda - során már tucatnyi öngyilkos merényletet követtek el.

Kevéssel korábban, ugyancsak szerdán a Népi Front Palesztina Felszabadításáért elnevezésű radikális palesztin szervezet jelezte, hogy kész bezárni damaszkuszi irodáját, hozzátéve: a szervezet önként döntött így, szíriai vezetőktol nem kapott erre felkérést.

Colin Powell amerikai külügyminiszter hétvégi damaszkuszi látogatása után bejelentette, hogy Szíria beleegyezett a szélsőséges palesztin szervezetek irodáinak bezárásába. Hivatalos szíriai személyek egyelőre nem erősítették meg, hogy bezárták volna palesztin szervezetek irodáit.

A szíriai külügyi szóvivő szerdán ismét megerősítette országának az izraeli-arab békére vonatkozó álláspontját. Eszerint bármiféle béketárgyalásoknak a Madridban 1990-ben megkezdett békefolyamaton, az ENSZ határozatain és a "területet békéért" elven kell alapulniuk. Szíria határozottan elutasítja a titkos tárgyalásokat, és azt a híresztelést, hogy Damaszkusz az iraki háború küszöbén titkos béketárgyalásokat kezdett volna Izraellel.