Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Nem privatizálhatja a bolgár telefontársaságot a Viva Ventures

MTI
2003.05.07. 22:50
A bolgár privatizációs ügynökség felügyelő bizottsága nem járult hozzá, hogy aláírják az amerikai Viva Ventures holdinggal az adásvételi szerződést a bolgár telefontársaságra, a BTC-re.

A hírt Petko Nikolov, a felügyelő bizottság elnöke közölte szerdán azzal, hogy a testület egyhangú döntésében utasította a privatizációs szervezet igazgató tanácsát: tekintse át a lehetőségét annak, hogy a második helyen jelölt török Koc Holding és a Turk Telecom konzorciumával folytassák a tárgyalásokat.

A felügyelő bizottság több eljárási hibára is hivatkozott döntése meghozatalakor, azonban a bolgár kormányfő, Szimeon Szakszkoburggotszki a döntésről nyilatkozva azt emelte ki, hogy a privatizáció révén túl sok munkahely szűnt volna meg. A miniszterelnök kijelentette továbbá: nem engedi, hogy politikai hatások érvényesüljenek a döntés meghozatalakor.

Milen Velcsev pénzügyminiszter annyit jegyzett meg, hogy a bolgár telefontársaság privatizációjának meghiúsulása rontana Bulgária nemzetközi hírnevén.

A Viva Ventures, amely bécsi székhelyű leánycége az amerikai-brit Advent Internationalnak, 260 millió euró vételi ajánlatot tett, továbbá ígéretet arra, hogy a következő öt évben további 700 millió eurót fektet a cégbe.

A második helyen jelölt török Koc Holding és a Turk Telecom konzorciuma 235 millió euró vételi ajánlattal állt elő. Az Advent International szerint a szerdai döntés jelentősen lelassítja a bolgár privatizációt, és a BTC szempontjából katasztrofális, mivel a cégnek komoly befektetésre van szüksége, hogy fenntartsa versenyképességét.