Ellenzéki irániak 'államellenes propagandája'

MTI
2003.05.10. 23:37
Egy iráni bíróság államellenes propagandáért és magas rangú tisztviselők sértegetésért 15 liberális nézeteket valló ellenzékit ítélt el 4-tol 11 évig terjedő börtönre és 10 évre eltiltotta őket mindenféle politikai tevékenységtől.

Az ellenzékieket, - egy "vallási nacionalista szövetség" tagjait, amely állam és egyház szétválasztását vallja - két éve vették őrizetbe, egy, az iráni iszlám rendszer vezető bírálói elleni kemény kampány során.

A teheráni forradalmi bíróság több vádpontban is bűnösnek találta a 15 személyt, így államellenes propaganda, Ali Hamenei ajatolláh sértegetése, valamint bizalmas állami dokumentumok megszerzése vádjában. Az elítélteknek 20 napja van a fellebbezésre.

A teheráni forradalmi bíróság tavaly több mint 30 liberális ellenzékit ítélt el a betiltott Iráni Szabadság Mozgalom tagjai közül, 10 évig terjedő szabadságvesztésre azzal a váddal, hogy megpróbálták megdönteni az iszlám rendszert. Ezek az elítéltek azóta is szabadlábon várják a fellebbviteli bíróság döntését.