Leonóra, Inez
-4 °C
6 °C

Powell: beindítani az útitervet

MTI
2003.05.11. 00:23
Ideje beindítani az izraeli-palesztin konfliktus rendezésére irányuló útitervet - mondta Colin Powell amerikai külügyminiszter szombat este Jeruzsálemben, közel-keleti vizitjének kezdetén.

Mindamellett izraeli kollégájával, Szilvan Salommal folytatott megbeszélése után nem látszott jele annak, hogy Powellnek sikerült-e elnyernie a zsidó állam beleegyezését az útitervben szereplő bizalomerősítő intézkedések megvalósításához.

A palesztin vezetők elfogadták a Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnök április végi beiktatása után előterjesztett útitervet, amely előirányozza palesztin állam létrehozását 2005-ig. Izrael viszont 15 fenntartással élt a kölcsönös lépéseken alapuló, szakaszos útitervvel kapcsolatban.

"Elegendő egyetértés mutatkozik az útitervvel kapcsolatban ahhoz, hogy beindíthassuk" - vélte Powell, aki vasárnap Ariel Saron izraeli, majd Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnökkel készült tárgyalni.

"Most véget kell vetni az erőszaknak. Most véget kell vetni a terrornak. Néhány olyan lépést kell tenni, amely kissé könnyebbé teszi a palesztin nép életét" - tette hozzá Powell a Reuters szerint.

Saronhoz közeli források szerint Izrael addig nem hajlandó lazítani a palesztinokkal szembeni katonai elnyomást, ahogyan azt az útiterv megkívánja, amíg a palesztinok le nem fegyverezték és be nem börtönözték azokat a radikális csoportokat, amelyek a 31 hónapja tartó palesztin felkelés élén állnak.

Salom hangoztatta, hogy Izrael csak akkor tehet további gesztusokat a palesztinok felé, ha azok fellépnek a terror alkalmazását tervező szélsőséges szervezetek ellen.