Verespataki aranybánya: finanszírozási kételyek

MTI
2003.05.28. 00:05
Komoly kételyeit fejezte ki kedden Petre Lificiu román környezetvédelmi miniszter a nagy vitát keltő verespataki aranybánya tervének finanszírozhatóságát illetően.

A miniszter szerint a Rosia Montana Gold Corporation társaságban most lázas munka folyik a beruházási tervek újragondolásán. Hangsúlyozta, hogy a román kormány csak olyan terv végrehajtását fogja engedélyezni, amely tiszteletben tartja az érvényes jogszabályokat, a legkorszerubb technológia alkalmazásával számol és teljesíti a környezeti helyreállításhoz szükséges feltételeket.

A rendkívül komoly környezeti károsodás kockázatára hivatkozva Romániában és külföldön egyaránt szakemberek, zöld szervezetek emelték fel szavukat a bánya megnyitása ellen.

Lificiu leszögezte azt is, hogy a Nyugati-Kárpátokban tervezett külszíni fejtésu bánya megnyitásához szükséges környezetvédelmi engedélyt nem a helyi hatóságok, hanem a román kormány fogja kiadni. A román miniszter hangsúlyozta, hogy kikérik a szomszédos országok - köztük Magyarország és Bulgária - véleményét is.