Valér
4 °C
8 °C

Elfogták a dzserbai robbantás egyik feltételezett résztvevőjét

MTI
2003.06.08. 10:21
Letartóztattak egy német állampolgárt, és bűnvádi eljárást indítottak ellene a tunéziai Dzserba szigetén 2002 áprilisában elkövetett zsinagógarobbantás ügyében folyó franciaországi nyomozás keretében. A 36 éves Christian Ganczarskit kedden vették őrizetbe Párizsban, a Roissy-Charles-de-Gaulle repülőtéren.

A magát Abu Ibrahimnak nevező férfi az előzetes kihallgatásokon elismerte, hogy az al-Kaida terrorszervezet szimpatizánsa, kapcsolatban állt a szervezettel, rendszeresen részt vett kiképzéseken az al-Kaida afganisztáni táboraiban. Elismerte azt is, hogy telefonon beszélt a dzserbai terrorakciót végrehajtó Nizar Nawarral, de azt állította, az csak véletlen volt, hogy röviddel a huszonegy ember, köztük tizennégy német és két francia turista életét kioltó öngyilkos merénylet előtt beszéltek.

Ganczarskit szombaton hallgatta ki Jean-Louis Bruguiere vizsgálóbíró, aki gyilkosságban és gyilkossági kísérletben való bűnrészesség, bűnszövetkezetben való részvétel és terrorszervezetekkel való kapcsolattartás vádjával elrendelte a gyanúsított letartóztatását.