Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Perrikosz követi Blixet

MTI
2003.06.11. 06:05
Kapcsolódók (1)
Új vezetőt nevezett ki Kofi Annan ENSZ-főtitkár az ENSZ iraki fegyverzetellenőreinek (UNMOVIC) élére: Hans Blixet a görög Dimítriosz Perrikosz váltja fel július 1-jétől, aki eddig a visszavonuló svéd diplomata helyettese volt. A 74 éves svéd Blix 2000 márciusa óta irányította az UNMOVIC munkáját, ezt megelőzően pedig 16 évig a bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) elnöke volt. A komoly tapasztalattal rendelkező - 28 éve fegyverzetellenőrként tevékenykedő -, 67 esztendős Perrikosz mindkét helyen Blix közeli munkatársaként dolgozott.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa tagjainak - az Egyesült Államok kivételével - az a véleménye, hogy az ENSZ-fegyverzetellenőreinek és a NAÜ megbízottainak vissza kell térniük Irakba, hogy befejezzék, illetve meggyőzően tanúsíthassák a tömegpusztító fegyverek felszámolását. Az UNMOVIC - mielőtt közvetlenül a háborút megelőzően, idén március 18-án elhagyta Irakot - három és fél hónap alatt több mint 200 ellenőrzést hajtott végre Irakban, de nem bukkant tömegpusztító fegyverre.

Hans Blix keddi - az ABC amerikai tv-csatornának és brit laptudósítóknak adott - sajtónyilatkozataiban újólag kétségbe vonta az Irak elleni háborúhoz indokul szolgáló, a bagdadi tömegpusztító fegyverekről szóló amerikai-brit hírszerzési értesülések megalapozottságát.