Hirosima polgármestere meghívta Kim Dzsong Ilt

MTI
2003.06.17. 08:29
Hirosima polgármestere meghívta Kim Dzsong Il észak-koreai vezetőt a japán várost a II. világháború végén ért atomtámadással kapcsolatos ez évi megemlékezésre, tiltakozásul amiatt, hogy Észak-Korea atomfegyverek kifejlesztésén munkálkodik. Akiba Tadatosi polgármester hétfőn juttatta el a meghívót az észak-koreai vezetőnek - közölte Cunemoto Makoto, a hirosimai polgármesteri hivatal szóvivője az AP hírügynökség keddi jelentése szerint.

A szóvivő elmondta: Akiba azt követően döntött Kim Dzsong Il meghívása mellett, hogy Észak-Korea áprilisban elismerte, hogy atomfegyvert birtokol és esetleg újabbakat is készít. Akiba az atomcsapás szörnyű következményeivel szeretné szembesíteni az észak-koreai vezetőt. Hirosama polgármestere nem számít arra, hogy Kim Dzsong Il elfogadja a meghívást, de reméli, hogy a phenjani vezető elküldi képviselőjét a japán városban tartandó megemlékezésre.

Az Egyesült Államok hadászati légierejének Enola Gay nevű bombázója 1945. augusztus 6-án hajtotta végre a világtörténelem első atomtámadását a japán Hirosima város ellen. Közel 227 ezer ember meghalt, 140 ezer megsebesült vagy sugárfertőzést kapott az atomcsapás következtében.