Emőke
-4 °C
9 °C

Moszkvának kémkedett, nyolc év börtönt kapott

MTI
2003.06.17. 18:54
Nyolc évi börtönbüntetésre ítéltek Oroszország javára történő kémkedésért kedden Svédországban egy iráni származású svéd férfit. Két szintén iráni származású cinkosa egy, illetve három év börtönbüntetést kapott.

Mindhármukat tavaly novemberben tartóztatták le, miután Bavandot rajtakapták azon, hogy a megszerzett titkos dokumentumokat átadja egy feltételezett orosz hírszerző ügynöknek. Nem sokkal a letartóztatások után a svéd hatóságok kiutasítottak az országból két orosz diplomatát, mert "tevékenységük nem volt összeegyeztethető diplomáciai státusukkal". Moszkva válaszul kiutasított két svéd diplomatát.

A 46 éves Afsin Bavandot a stockholmi bíróság bűnösnek találta az Ericsson vállalatnál folytatott gyártástechnológiával illetve távközlési hálózatokkal kapcsolatos ipari kémkedésben.

Henry Stenson, az Ericsson szóvivője szerint bár a cég kis mennyiségben valóban szállít a fegyveres erőknek, a kijuttatott információk a kereskedelmi távközlési rendszerekre vonatkoznak. Igaz, Oroszországot "nem szükségszerűen a kereskedelmi felhasználásuk érdekelte". A cégnek okozott kár minimális - tette hozzá.