Eleonóra
-1 °C
2 °C

Nyolc és fél évet kapott a Moszkvai túszdráma vádlottja

MTI
2003.06.20. 12:09
A moszkvai városi bíróság pénteken első fokon nyolc és fél évi szigorított börtönbüntetésre ítélt egy csecsen férfit, akit azzal vádolnak, hogy kívülről segítette a terroristákat a tavaly október 23. és 26. közötti moszkvai túszdráma során.

A vádirat értelmében Zaurbek Talhigov a biztonsági erők egységeinek az épület körüli elhelyezkedéséről tájékoztatta mobiltelefonon Movszar Barajevet, a Dubrovka színházat megszállva tartó csecsen terroristák parancsnokát.

A vádlott és védője felmentésért fellebbez az orosz legfelsőbb bíróságnál a nem jogerős ítélet ellen, Talhigov ugyanis - vallomása szerint - csak segíteni akart a túszok kiszabadításában.

A férfi a tárgyaláson elmondta, nem tagadja, hogy adott a másutt tartózkodó Barajevnek információkat, de ezt csak azért tette, hogy a bizalmába férkőzzék. Célja ugyanis az volt, hogy minél többet tudjon meg a csecsen vezértől, ugyanis több újságíró és hozzátartozó érdeklődött nála.

Az eljárás során a védő aggályainak adott hangot, mivel Talhigov írásos vallomását megsemmisítették, és csak egy, a lehallgatott telefonbeszélgetések közül a legterhelőbb került a bíróság elé. Az ügyész egyébként 10 éves büntetés kiszabását kérte Talhigovra.

Az 1999-es moszkvai és volgodonszki lakóház-robbantások óta a legsúlyosabb oroszországi terrorakció következtében 129 túsz vesztette életét, döntő többségük a kommandósok által bevetett altatógáz miatt.

Szinte mindegyik, a Nord-Oszt orosz musical előadása alatt foglyul ejtett személy, tehát több mint 700 ember szenvedett különböző fokú mérgezést. A hivatalos adatok szerint az akciót végrehajtó mind a 41 terroristával végeztek a biztonsági erők a színházban, de a túszejtés megszervezését magára vállaló Sámil Bászájev hadúr közlése szerint volt a támadók között olyan, aki meg tudott szökni a helyszínről és visszatért Csecsenföldre