A milliárdos Jukosz-vezér a belpolitika áldozatának tartja magát

Világgazdaság
2003.07.07. 21:53
Az orosz belpolitikai játszmák áldozatává nyilvánította magát Mihail Hodorkovszkij, a Jukosz olajipari konszern vezetője, akit a napokban az ügyészségen hallgattak ki - közli Világgazdaság. Az Oroszország leggazdagabb emberének tartott üzletember úgy véli, hogy elkezdődött a közelgő parlamenti és elnökválasztások előtti hatalmi játszma legfontosabb felvonása.

A Reuters szerint 11 milliárd - más források szerint 8 milliárd - dolláros vagyonnal bíró Hodorkovszkij neve most a hetek óta tartó és egyre éleződő orosz belpolitikai küzdelemben került a felszínre. A vállalkozót pénteken több órán keresztül faggatták az ügyészek egyik üzlettársa, Platon Lebegyev ügyében. A vádat ellene egy műtrágyagyár 1994-es privatizációja kapcsán igyekeznek megfogalmazni, ami akkor egyike volt a nagyszámú zavaros magánosítási és tulajdonszerzési tranzakciónak.

A belbiztonsági szerveknél is folyó tisztogatás kapcsán Hodorkovszkij rámutatott, hogy az eljárásokkal véget ért a politikai hatalom és az "oligarchák" néven ismert szupergazdag vállalkozói csoport közötti tűzszünet.