Eleonóra
-1 °C
2 °C

Kevesebben szavaznának Bushra

MTI
2003.07.19. 12:37
George Bush amerikai elnök jövő novemberi újraválasztására számít az amerikaiak kétharmada, de a májusi felmérés eredményéhez képest most kevesebben szavaznának rá.

A Time magazin és a CNN hírtelevízió legújabb felmérésének pénteken közzétett adatai szerint a megkérdezettek 50 százaléka voksolna Bush újabb elnökségére, míg ez az arány májusban még 56 százalék volt. A mostani felmérésben 1004 személyt kérdeztek meg július 16-án és 17-én.

Joseph Lieberman connecticuti szenátort jósolták a legnagyobb arányban - 16 százalék - Bush valószínű demokrata párti ellenfelének a 2004-es elnökválasztáson, utána John Kerry massachussetsi szenátor és Dick Gephart missouri képviselő következik 14, illetve 12 százalékkal.

A közvélemény-kutatás tanúsága szerint az amerikaiak kevésbé bíznak már fegyveres erőik iraki sikerében: 39 százalék tartja sikeresnek a hadjáratot, míg a Time márciusi, röviddel a háború kezdete után készült felmérésében még 52 százalékos volt ez az arány. A Time és a CNN vizsgálata megerősíti a Newsweek magazin, a The Washington Post napilap és az ABC televízió közvélemény-kutatásának múlt héten közölt eredményeit. Az utóbbi szerint a Bushsal elégedettek aránya (55 százalék) nyolcpontos csökkenést mutat május óta - jegyzi meg az AFP francia hírügynökség.

Ami a gazdaságot illeti, az amerikaiak 54 százaléka szerint az elnök nem jól kezeli a munkanélküliség problémáját, 52 százalék szerint pedig csalódást keltő eredményeket ért el a gazdaság és a szövetségi költségvetési hiány vonatkozásában.