Auguszta
-3 °C
2 °C

Arafat tiltakozik a Templomhegyre látogató zsidók miatt

MTI
2003.07.23. 00:39
Heves palesztin tiltakozást váltott ki, hogy az izraeli hatóságok kedden hallgatólagosan engedélyezték ortodox zsidók egy csoportjának látogatását a jeruzsálemi Templomhegyen. Jasszer Arafat palesztin elnök kedd este összehívta a Rámalláhban képviselt országok diplomáciai megbízottait, akik előtt megbélyegezte az izraeliek eljárását. Arafat hozzátette, hogy mások mellett közbelépésre kérte II. János Pál pápát is - jelentette a dpa német hírügynökség.

Szemtanúk elmondása szerint az ortodox csoport zsidó rítusokat végzett a területen, ahol a zsidók időszámításunk szerint 70-ben lerombolt második temploma állt. A muzulmánok és a Templomhegy iszlám őrzőinek erélyes tiltakozására izraeli rendőrök elvezették az ortodox zsidókat.

2000. szeptember 28-án a hivatalban lévő Ariel Saron izraeli miniszterelnök demonstratív sétát tett az iszlám fontos szent helyén, ami zavargásokhoz és a mostanáig is tartó palesztin népfelkelés, az intifáda kitöréséhez vezetett. A nem muzulmánoknak azóta tilos volt a területre lépni, amelyen az iszlám két legjelentősebb mecsete - az al-Aksza mecset és a Szikladóm - áll. Izraeli sajtójelentések szerint az izraeli hatóságok nemrégiben mégis hallgatólagosan engedélyezték, hogy izraeli csoportok és turisták felmenjenek a jeruzsálemi óváros keleti peremén elterülő fennsíkra.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft