Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Kiutasították a postakocsis lengyeleket Belgiumból

MTI
2003.07.24. 11:53
Kizsuppoltak Belgiumból hétfőn, éppen a belga nemzeti ünnepen két lengyel állampolgárt, akik egy kétlovas postakocsin (delizsánszon) érkeztek Brüsszelbe, hogy Lengyelországot reklámozzák Európa fővárosában - jelenti a lengyel sajtó. A lengyelek semmilyen kihágást nem követtek el, egyedül az volt a baj velük, hogy hiányzott útlevelükből egy pecsét, a német határőrség ugyanis elmulasztotta beütni a stemplit, amikor átlépték a lengyel-német határt.

Brüsszelben a lengyel konzulátuson és a lengyel EU-misszión is nagy szeretettel és tisztelettel fogadták a két lengyelt. Ám múlt pénteken a brüsszeli Grand Place-on, amikor éppen szórólapokat osztogattak, valaki beléjük kötött, szóváltás alakult ki, a belga rendőrség pedig közbelépett, majd a hiányzó pecsét miatt őrizetbe vették és a repülőtérre szállították őket. Nem segített a lengyel konzulátus többszörös intervenciója sem. A két lengyel kénytelen volt repülővel visszatérni hazájába.

Pietro Petrucci, az Európai Bizottság szóvivője - a Gazeta Wyborcza című lengyel lap jelentése szerint - túlságosan szigorúnak minősítette a belga hatóságok eljárását. A két lengyel állampolgár számára - mondta - biztosítani kellett volna azt a jogot, hogy bebizonyíthassák: igenis legálisan tartózkodtak az országban.