Brit lap Udaj Huszein kegyetlenkedéseiről

MTI
2003.07.27. 15:27
Oroszlánok elé vettette szerelmi vetélytársait Udaj Huszein - Szaddám Huszein elűzött iraki diktátor kegyetlenkedéseiről is ismert fia -, akit az amerikai erők testvérével együtt nemrégiben megöltek. Ezt az egykor Udaj személyes parancsnoksága alá rendelt fegyveres alakulat volt vezetője állította a The Sunday Timesnak.

Címoldalas bagdadi tudósításában a lap Abu Ahmad fedőnéven említi a ma 36 éves férfit, aki jelenleg maga is bujkál az amerikai katonák elől. Ahmad annak idején az iraki hadseregből előbb az Udaj parancsnoksága alatt álló Fedajin félkatonai szervezetbe került, majd - 1999-ben - annak úgynevezett 18-as egységébe, amely a Szaddám-fiú utasítására személyes küldetéseket teljesített.

A The Sunday Times szerint Ahmad elmondta, maga is részt vett abban az akcióban, amelynek során elraboltak és Udaj vidéki birtokán oroszlánok ketrecébe löktek két 19 éves egyetemistát, akik fiatal hölgyek kegyeiért versenyre keltek Udajjal. A vadállatok széttépték a két szerencsétlent. Ahmad emellett tömeges kivégzésekről, illetve halálos kínzásokról is beszámolt. Az áldozatok maradványait állítólag visszaküldték családjuknak.

Az egykori végrehajtó azt is elmondta, őt magát is sokkolták a látottak, de nem mert ellentmondani a parancsnoknak, mert félt, hogy őt is kivégzik. Maga Udaj ugyan nem vett részt a kivégzéseken - jegyezte meg -, de filmre vetette azokat.