Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Bombamerényletben halt meg a Hezbollah egyik vezetője

MTI
2003.08.02. 17:08
A szélsőséges síita szervezet, a Hezbollah egyik biztonsági tisztje az áldozata a szombati bejrúti pokolgépes merényletnek - közölték libanoni tisztségviselők. Nem ismert, hogy mi motiválta a gyilkosságot, a libanoni kulturális miniszter azonban Izraelt vádolja.

Libanon az izraeli megszállás ellen harcoló törvényes ellenállási csoportnak ismeri el a Hezbollahot, az Egyesült Államok viszont terrorszervezetnek nyilvánította. Izrael azzal vádolja a Hezbollahot, hogy több ezer rakétája van, köztük olyanok, amelyekkel Izrael belsejére is csapást lehet mérni - jegyezte meg az AP.

A Hezbollah vezetőjét megölő robbanást autóba rejtett két kilogramos pokolgép okozta a libanoni főváros egy forgalmas főútvonalán a kora délelőtti csúcsforgalomban. A merényletnek - a korábbi hírekkel ellentétben nem három, hanem - egyetlen halálos áldozata van, Ali Huszein Száleh, a Hezbollah biztonsági embere, aki az iráni nagykövetségen dolgozott biztonsági tisztként. Ő vezette az autót, de még száz métert sem tett meg, amikor a kocsi a levegőbe repült. Száleh azonnal meghalt, a robbanás megsebesített egy járókelőt is.

A Hezbollah nyilatkozatban közölte, hogy a nős, hatgyermekes áldozat tagja volt a szervezetnek, de nem fedte fel a 42 évet élt Száleh Hezbollah-beli tisztségét.