Olga, Liliána
20 °C
35 °C

BT-ülés még a héten Irak ügyében

MTI
2003.08.04. 23:27
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) valószínűleg még ezen a héten tárgyal Irakról az Egyesült Államok és Nagy-Britannia kérésére - közölte a tanács soros elnöke. Mihail Vehbe szír nagykövet hétfőn a New York-i ENSZ-központban megjegyezte: pontos időpont még nincs, de a jelek szerint a megbeszélésekre már csütörtökön vagy pénteken sor kerülhet. Az amerikai-brit kezdeményezés diplomaták szerint megerősíti: az iraki koalíciós hatalmak új ENSZ-határozaton fáradoznak, hogy megkönnyítsék más államok bekapcsolódását a lerombolt ország stabilizálásába és újjáépítésébe.

A Financial Times hétfői számában hírül adta, hogy a két szövetséges kutatja, miképpen terhelhetné minél több vállra a katonai terheket. John Sawers, a brit külügyminisztérium politikai igazgatója közölte a lappal: Washington és London csak akkor lép a BT-határozat ügyében, ha biztatónak látja a helyzetet abban a tekintetben, hogy a szöveg a békefenntartást jelenleg irányító koalíció erőfeszítéseit támogatja.

A lap szerint brit és amerikai diplomaták attól tartanak, hogy Franciaország olyan mértékű ENSZ-szerepvállaláshoz ragaszkodik, amelyet maguk az ENSZ-illetékesek is túlzottnak tartanak.