Sára, Márió
2 °C
6 °C

Izraeli pénzátutalás a palesztinoknak

MTI
2003.08.05. 22:14
Korábbi döntését felülbírálva Izrael eddig több mint negyedmilliárd dollárt utalt át a Palesztin Hatóság számlájára abból az összegből, amelyet adó- és vámbevételekből a palesztinok számára összegyűjtött.

Az izraeli pénzügyminisztérium szóvivője kedden újságíróknak elmondta: Izrael 1,15 milliárd sékelt (261 millió dollárnak megfelelő összeget) utalt át a Palesztin Hatóság számára.

Az átutalás az eddigi izraeli álláspont felülbírálatát jelenti. A 2000 szeptemberében kirobbant palesztin felkelés (intifáda) kezdete után Izrael ugyanis leállította a pénzátutalásokat, attól tartva, hogy a palesztinok esetleg a zsidó állam elleni terrorcselekmények pénzelésére használnák fel a kapott összegeket.

Az ideiglenes izraeli-palesztin békemegállapodás értelmében az izraeli hatóságok szedik be és gyűjtik össze az izraeli kikötőkön keresztül lebonyolított palesztin árubehozatal után beszedett vámot, valamint az Izraelben dolgozó palesztin munkások által befizetett adóbevételeket, s az összeget átutalják a Palesztin Hatóság számára.

Az Egyesült Államok már többször bírálta Izraelt a Palesztin Hatóságot megillető összeg visszatartása miatt - jegyezte meg az AP hírügynökség. Az izraeli pénzügyminisztérium szóvivője szerint Izrael mindazonáltal nem utalta át az eddig összegyűjtött teljes összeget. Az izraeli hatóságok csak 1,15 milliárd sékelt - az összegyűjtött teljes összegnek az 57 százalékát - továbbítottak. A fennmaradó 850 millió sékelből ugyanis a palesztinoknak az izraeli intézményekkel, köztük az izraeli villamos- és vízművekkel szembeni tartozásait fedezték.