Ágnes
-1 °C
2 °C

Kis összegű kártérítések a moszkvai túszdráma után

MTI
2003.08.06. 14:50
A moszkvai városi bíróság elutasította szerdán öt olyan külföldi keresetét, akik anyagi kártérítést kértek, amiért elvesztették hozzátartozóikat a Dubrovka színházban történt tavaly októberi túszdrámában.

Egy amerikai, két ukrán, egy kazah, valamint egy holland állampolgár összesen 11,5 millió dolláros kárpótlásra tartott igényt az őket ért morális és anyagi veszteségért. Követelésüket az orosz pénzügyminisztériummal szemben nyújtották be, a tárca képviselői azonban nem ismerték el a keresetek jogosságát. Mint mondták, a törvény nem tartalmaz utalást a terrorista cselekmény miatt erkölcsi kárt szenvedetteknek kifizetendő kártérítésre vonatkozóan.

Világszerte megdöbbenést keltett, amikor tavaly október 23-án Moszkvában, a Dubrovka Színházban a Nord-Ost című musical előadásán mintegy 50 álarcos csecsen fegyveres terrorista túszul ejtett több mint 800 embert, köztük 75 külföldit. A biztonsági erők megrohamozták az épületet, aminek következtében 129 túsz és az összes túszejtő meghalt, többségük a kommandósok által bevetett altatógáz miatt, több mint 700-an megsebesültek.

A pénzügyminisztérium illetékesei elmondták: a kormány döntése alapján a halottak hozzátartozóinak 100 ezer és minden megsebesült túsznak 50 ezer rubelt (800 ezer, illetve 400 ezer forintot) lehet kifizetni kártérítésként. A külföldiek ügyvédei a bíróságon közölték: megfellebbezik a döntést.

A moszkvai városi bíróság - az alsóbb fokú bírói döntést megerősítve - a múlt héten hasonló döntést hozott orosz keresetek ügyében is: állásfoglalása szerint a túszdráma több túlélője, illetve az áldozatok hozzátartozói nem kapnak anyagi kártérítést.

A bíróság húsz esetben utasította el a túlélők és a hozzátartozók ügyvédeinek fellebbezését.

Moszkvában a tveri kerületi bíróságra összesen 61 kártérítési kereset érkezett a túszdráma ügyében, mindegyik átlagosan 1 millió dolláros követeléssel. Eddig a keresetek több mint felét elutasították, a többiről még nincs döntés.

A kártérítések ügyében viszont született már pozitív döntés is. A kuzminki kerületi bíróság júliusban nagy összegű kártérítést ítélt meg egy moszkvai nőnek és kislányának, mert az asszony a túszdrámában elveszítette férjét.

Az anya és lánya havonta 200-200 dollár összegű kártérítésben részesül a gyerek 14 éves koráig; a kifizetendő kártérítés összege mintegy 50 ezer dollár.