Auguszta
-4 °C
2 °C

Libéria: Taylor írásban mondott le, a parlament elfogadta

MTI
2003.08.07. 19:58
A libériai parlament csütörtökön végül is elfogadta Charles Taylor elnök lemondását, annak ellenére, hogy az érintett nem vett részt a törvényhozás két házának ülésén.

Nyundueh Morkonmana házelnök korábban még úgy nyilatkozott, hogy a törvényhozás nem dönthet, mert az alkotmány értelmében csak akkor szavazhat Taylor távozási szándékáról, ha azt az államfő bejelenti. A leköszönő elnök maga helyett egy levelet küldött a két ház rendkívüli együttes ülésére, s abban jelezte, hogy megválik posztjától. Így elhárult az alkotmányos akadálya annak, hogy a zárt ajtók mögötti tanácskozáson részt vevők szavazzanak.

A tervek szerint Taylor hétfőn hagyja el az országot, és ezzel végleg megválik a hatalomtól. A bukott libériai elnöknek Nigéria nyújt menedéket. A Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségének (ECOWAS) békefenntartó katonái csütörtök újabb területeket vontak ellenőrzésük alá. Egy hadoszlop bevonult a harcok sújtotta Monroviába is. A helyi lakosok lelkesen üdvözölték a kéksisakosokat. A libériai fővárosban az ellenzéki erők június végén kezdődött támadása óta mintegy kétezer ember vesztette életét a harci cselekmények miatt