Alfréd
-2 °C
2 °C

Huszeint nem, de egy volt tisztet letartóztattak Irakban

MTI
2003.08.21. 12:26
Amerikai katonák rajtaütöttek csütörtökön az iraki Baakúba város térségében egy vidéki házon, mert olyan bejelentést kaptak, hogy Szaddám Huszein ott rejtőzik egy bizalmas emberénél, de nem találták ott a bukott diktátort. Öt embert mindenesetre őrizetbe vettek a tanyán.

Nagyobb sikerrel jártak az amerikai erők ugyanebben a térségben egy másik esetben: elfogták a Fidáíjín Szaddám milícia (az előző rendszer félkatonai elitosztaga) egy feltételezett magas rangú tagját, és beszerzendő robbanóeszközökről készült jegyzéket találtak nála. Az amerikai katonák a Bagdadtól hetven kilométernyire északkeletre fekvő Baakúba határában állították le a gyanúsított, Rasid Mohammed gépkocsiját. Mint elmondta, Rasid Mohammeden kívül két másik személy is volt a feltartóztatott gépkocsiban, őket is őrizetbe vették.

Rasid Mohammed hatszáz fős milíciát próbált toborozni Baakúba környékén a megszálló erők elleni harcra. Lefoglaltak a gyanúsítottól egy másik listát is, amely tíz iraki személy nevét tartalmazta. Az amerikaiak feltételezik, hogy halállistáról van szó, olyan személyekről, akiket az amerikai erőkkel való együttműködésért meg akarnak ölni a lista összeállítói.