Szaddám hívők robbantottak Bagdadban?

MTI
2003.08.22. 20:15
Szaddám Huszein volt iraki diktátor híveit vádolta meg pénteken Mohammed Bakír al-Hakím, az Iraki Iszlám Forradalom Legfelsőbb Tanácsának (SCIRI) egyik vezetője a bagdadi ENSZ-székház elleni merénylet elkövetésével. "Állítjuk, hogy azok, akik elkövették ezt a tettet, Szaddám Huszein bukott diktátor rendszeréhez tartoznak" - jelentette ki al-Hakím ajatolláh egy nedzsefi mecsetben mondott pénteki imán.

"Meggyőződésünk, hogy a robbanás mögött annyira elkeseredett erők állnak, hogy már ilyen cselekedetekhez folyamodnak" - tette hozzá az ajatolláh, a szövetséges erőket téve felelőssé a 24 halálos áldozatot követelő s az ENSZ-főtitkár iraki különmegbízottjának, Sergio Vieira de Mellónak az életét is kioltó merényletért. Az ajatolláh felszólította az amerikai-brit szövetséges erőket: bízzák az iraki népre a főszerepet a biztonság helyreállításában, és részvétét tolmácsolta Kofi Annan ENSZ-főtitkárnak.

Muktada al-Szadr síita vallási méltóság a kúfai mecsetben hívek ezrei előtt elítélte a emberiességi szervezetek elleni terrortámadásokat, és figyelmeztetett, hogy egyesek ilyen cselekedetekkel próbálják indokolni a megszállást - írja az AFP.