Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Iszlám szélsőségesek gyilkoltak Kasmírban

MTI
2003.08.23. 11:26
Pakisztánból Indiába átjutni próbáló hat iszlám szélsőséges fegyverest lőttek le péntek éjjel indiai katonák a feszült helyzetű Kasmírban. Az összecsapásban két katona is elesett. Indiai katonasági közlés szerint a hat fegyveres Dzsammutól 210 kilométerre nyugatra próbált behatolni a kasmíri területre, ám a katonák észrevették őket. Ekkor tört ki a lövöldözés, amelyben valamennyi iszlám fegyveres, és két indiai katona is életét vesztette - jelentette az AFP hírügynökség.

A Pakisztán és India között vitatott hovatartozású Dzsammu és Kasmír a főként hindu India egyetlen muzulmán többségű állama. A térségben tevékenykedő szakadárokkal folytatott harcban indiai adatok szerint 1999 óta több mint 38 ezer ember vesztette életét - pakisztáni nyilvántartások szerint az áldozatok száma ennek legfeljebb a felére rúg.

India visszatérően azzal vádolja Pakisztánt, hogy ösztönzi a kasmíri erőszakot, és lehetővé teszi a fegyvereseknek, hogy átlépjenek a határvonalon. Iszlámábád ezzel szemben azt veti Újdelhi szemére, hogy Kasmírban súlyosan megsértik az emberi jogokat.