Boglárka
22 °C
35 °C

Izrael a Hezbollah szervezet két halottját adta ki Libanonnak

MTI
2003.08.25. 17:21
Izrael hétfőn átadta két megölt Hezbollah-harcos holttestét a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC), amelynek emberei a síita szélsőséges szervezet bázisához szállították a koporsókat.

A Hezbollah két fegyverese évekkel ezelőtt vesztette életét az izraeli erők elleni küzdelemben Dél-Libanonban. Egyikük 1999. december 30-án halt meg, miközben öngyilkos merényletet kísérelt meg egy izraeli katonai konvoj ellen, a másik libanoni pedig 1998. november 20-án egy összecsapás során.

Hasszán Naszrallah sejk, a földalatti szervezetként működő Hezbollah vezetője hétfőn az AP hírügynökségnek eljuttatott közleményében tudatta, hogy a "mártírok" holttesteinek átadása annak a tárgyalási folyamatnak a következménye, amely német közvetítőkkel zajlik a fogolycserék ügyében.

Ugyanakkor a nemzetközi vöröskereszt libanoni képviselője szerint a hétfői esemény nem fogolycsere, hanem Izrael egyoldalú lépése.

Egy izraeli titkosszolgálati forrás elmondta, hogy a holttestek kiadásáért cserébe Izrael információkat kért azokról az izraeli katonákról, akiket a Hezbollah gerillái 2000 októberében, már az izraeli hadsereg Libanonból történt kivonulása után fogtak el. Izrael ezt a lépést a fogolycseréhez szükséges bizalomerősítő gesztusnak szánta - tette hozzá a forrás.