Judit, Xénia
19 °C
34 °C

Ötven tálib gerillát öltek meg afgán katonák

MTI
2003.08.25. 19:11
Legkevesebb ötven tálib gerillát öltek meg amerikai repülőgépekről ledobott bombák hétfőn Afganisztánban - közölte Zábul tartomány szóvivője.

Több mint ezer afgán kormánykatona mintegy ötszáz tálib gerillát kerített be. "A harcok folytatódnak, a tálibok menekülni próbálnak" - tette hozzá a szóvivő a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva.

Az akció során a tálib harcosok egyik táborát is sikerült megsemmisíteni a pakisztáni határ közelében. A harci gépek egy közös, amerikai-afgán hadművelet részeként támadták a tálib állásokat Daj Csupan körzetében, az ország délkeleti részén.

Az afgán kormánykatonák és a tálib fegyveresek között a múlt hét óta folynak a harcok Zábulban és a vele szomszédos Uruzgán tartományban.

A tálibok "szent háborút" hirdettek az Afganisztánban állomásozó külföldi csapatok, az afgán hadsereg és a közép-ázsiai országban tartózkodó külföldiek ellen.

Ebben a háborúban a fanatikus muzulmánok a segélyszervezetek munkatársait is legitim célpontnak tekintik. Az utóbbi két hétben legkevesebb 150 ember vesztette életét összecsapásokban Afganisztán keleti és délkeleti részén.