Aliz
6 °C
14 °C

Újabb merénylet koszovói szerbek ellen

MTI
2003.09.01. 12:16
Belehalt sebesüléseibe egy koszovói szerb férfi, aki ellen vasárnap este ismeretlen tettesek kézigránátos támadást hajtottak végre a kelet-koszovói Gnjilane melletti Cernica faluban.

Cernica egyik boltjába - feltételezhetően albán szélsőségesek - kézigránátot dobtak, megsebesítve négy szerbet, egyiküket súlyosan, aki a hajnali órákban belehalt sebesüléseibe. A vasárnap esti támadással nagyjából egy időben még egy kézigránát robbant Cerniciben, a falu jobbára szerbek lakta részében.

Cernicában kétszáz szerb lakik, háromezer albán mellett. A faluban hat szerbet öltek meg az elmúlt négy évben. Ez idő alatt, amióta a tartomány ENSZ-protektorátus, Koszovóban több mint 1200 embert gyilkoltak meg, s az áldozatok túlnyomó többsége - mintegy ezer fő - szerb nemzetiségű volt.

Belgrádi vélemények szerint a terrorcselekmények elszaporodása kapcsolatba hozható azzal, hogy a közeljövőben kell megkezdődnie a belgrádi-pristinai párbeszédnek, amelynek egyik fő témája a tartományból elmenekült közel 200 ezer szerb visszatérése lenne.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?