Marcell
19 °C
32 °C

Újabb merénylet koszovói szerbek ellen

MTI
2003.09.01. 12:16
Belehalt sebesüléseibe egy koszovói szerb férfi, aki ellen vasárnap este ismeretlen tettesek kézigránátos támadást hajtottak végre a kelet-koszovói Gnjilane melletti Cernica faluban.

Cernica egyik boltjába - feltételezhetően albán szélsőségesek - kézigránátot dobtak, megsebesítve négy szerbet, egyiküket súlyosan, aki a hajnali órákban belehalt sebesüléseibe. A vasárnap esti támadással nagyjából egy időben még egy kézigránát robbant Cerniciben, a falu jobbára szerbek lakta részében.

Cernicában kétszáz szerb lakik, háromezer albán mellett. A faluban hat szerbet öltek meg az elmúlt négy évben. Ez idő alatt, amióta a tartomány ENSZ-protektorátus, Koszovóban több mint 1200 embert gyilkoltak meg, s az áldozatok túlnyomó többsége - mintegy ezer fő - szerb nemzetiségű volt.

Belgrádi vélemények szerint a terrorcselekmények elszaporodása kapcsolatba hozható azzal, hogy a közeljövőben kell megkezdődnie a belgrádi-pristinai párbeszédnek, amelynek egyik fő témája a tartományból elmenekült közel 200 ezer szerb visszatérése lenne.