Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Albán ultimátum a macedón rendőrségnek

MTI
2003.09.02. 19:30
Az Albán Nemzeti Hadsereg (ANA) szakadár szervezet 24 órás ultimátumot intézett a macedón rendőrséghez, amelyben követeli, hogy erői vonuljanak ki Macedónia északi részéből - vált ismertté kedden Szkopjéban. Az ultimátum, amelynek szövegét a helyi sajtó ismerteti, hétfőn jelent meg az ANA internetes honlapján, és kedden este jár le.

A Dél-Szerbiával, illetve az albán többségű Koszovó tartománnyal szomszédos északi, illetve északnyugati országrészt többségükben albánok lakják. Az ANA albán államot kíván létrehozni e régiók egyesítésével. 2001-ben történt megalakulása óta több macedóniai, koszovói és szerbiai erőszakos cselekmény elkövetését vállalta magára.

Az AFP francia hírügynökség által ismertetett közleményében a szervezet figyelmeztet: "parancsot ad erőinek, hogy minden eszközzel lépjenek fel a kormányerők ellen".

Szaszo Colakovszki kormányszóvivő válaszában közölte: a hatóságok nem tárgyalnak a szélsőségesekkel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?