Judit
3 °C
7 °C

A szerb rendőrség kísérlete Karadzic elfogására

MTI
2003.09.04. 00:37
A boszniai szerb rendőrség sikertelen kísérletet tett szerdán Radovan Karadzic, a boszniai szerbek volt politikai vezetője elfogására. Ez volt az első bejelentett boszniai szerb rendőri akció, amelyet a hágai Nemzetközi Törvényszék által körözött, háborús bűnökkel vádolt Karadzic elfogásának céljával hajtottak végre.

A szerb rendőri erők egy bejelentés alapján megrohamozták Vasilje szerb ortodox püspök házát az északkelet-boszniai Bijelina városban, de nem találták ott a körözött volt vezetőt, közölte a francia AFP hírügynökséggel a Banja Luka-i rendőrség egy képviselője.

Karadzicnak nyoma sincs, amióta 1995-ben vádat emelt ellene a Nemzetközi Törvényszék a boszniai háborúban (1992-95) elkövetett háborús bűnökért, népirtásért, emberiesség elleni bűncselekményekért. Őt tartják az 1995-ös srebrenicai vérengzés fő felelősének. Nemzetközi adatok szerint több mint hétezer embert - muzulmán férfiakat és serdülő fiúkat - gyilkoltak meg a boszniai szerb erők ebben a boszniai városban.

A NATO vezette boszniai békefenntartó erő (SFOR) már számos alkalommal próbálkozott Karadzic elfogásával, de hasztalan.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?