Auguszta
-7 °C
0 °C

Egyiptomi szélsőségest fogtak a román-magyar határon

MTI
2003.09.05. 19:22
Elfogták a román-magyar határ román oldalán az al-Dzsihád egyiptomi szélsőséges muzulmán szervezet egy feltételezett tagját - jelentette be pénteken a román titkosszolgálat. A bejelentés szerint a Román Információs Szolgálat (SRI) az országba érkezésétől (augusztus 13-tól) kezdve figyelte a 24 éves Rezek Karim Zekri Szaad mozgását, mert tudta róla, hogy szélsőséges szervezethez tartozik. (Az al-Dzsihádot Ajman az-Zavahri, Oszama bin Ladennek, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet főnökének legközelebbi munkatársa vezeti.)

A román titkosszolgálat emberei megfigyelték és lehallgatták Rezek Karim Zekri Szaadot, amint kapcsolatba lépett az SRI megfigyelése alatt álló külföldi állampolgárokkal. Végül csütörtökön fogták el, amikor illegálisan át akarta lépni a román-magyar határt. Két nappal azután jött ez a bukaresti bejelentés, hogy Habib al-Adeli egyiptomi belügyminiszter több arab lapnak adott interjúban közölte: egy másik szélsőséges egyiptomi szervezetnek, az al-Kaida céljaiban, törekvéseiben osztozó Dzsamáa Iszlámíjának támaszpontjai vannak több országban, köztük Romániában. (Románián kívül Svájcot, Belgiumot, Törökországot, Líbiát, Szudánt, Szíriát és Jement nevezte meg.)

A román titkosszolgálat cáfolta, hogy terroristabázisok léteznének román területen, és jelezte, hogy Bukarest magyarázatot kért erre az állításra Kairótól - jelentette a francia AFP hírügynökség.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!