Olivér
4 °C
8 °C

Washington számít az ENSZ-katonákra

MTI
2003.09.07. 20:26
Colin Powell amerikai külügyminiszter szerint az Egyesült Államok azzal számol, hogy legfeljebb 15 ezer külföldi katonával bővül az iraki megszálló erők száma, ha a Biztonsági Tanács elfogadja az amerikai határozattervezet. Irakban jelenleg kilencezer külföldi katona szolgál az amerikai és a brit erőkön kívül. Powell pénteken az NBC televíziónak nyilatkozva úgy vélte, hogy a nemzetközi közösség az új BT-határozat alapján legfeljebb 10-15 ezer katonát küld Irakba. A külügyminiszter szerint Washington a határozattal leginkább azt akarja elérni, hogy a nemzetközi közösséget bevonja Irak politikai újjáépítésébe.

Az ingatag iraki helyzet, az amerikai katonák elleni szűnni nem akaró támadások, a folytatódó veszteségek, akárcsak a vállalkozás növekvő pénzügyi terhei miatt George Bush elnököt egyre élesebb bírálatok érik. Az elnök vasárnap este - közép-európai idő szerint éjszaka - tizenöt perces beszédet intéz a nemzethez, amelyben várhatóan a lakosság tudomására hozza, hogy a kormány nem hátrálhat meg Irakban, és a nemzetközi közösség segítségét fogja kérni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?