Árpád
-2 °C
3 °C

Fischer: Német katonák nem mennek Irakba

MTI
2003.09.08. 18:08
Joschka Fischer német külügyminiszter, válaszként George Bush amerikai elnök televíziós beszédére, hétfőn ismét kijelentette, hogy Németország kész humanitárius segítséget nyújtani Irakban, támogatni az élet normalizálódását, de a német katonai szerepvállalás továbbra sem jön szóba. Fischer hétfőn német diplomaták értekezletén beszélt, s aláhúzta: alapvető jelentőségű, hogy helyreálljon Irak szuverenitása, az irakiak vegyék kézbe sorsuk irányítását. Mindazonáltal az azonnali katonai kivonulás hatalmi vákuumot teremtene, ezért "rövid átmeneti időre" az ENSZ-t központi szerephez kell juttatni.

Béla Anda, a német kormány szóvivője üdvözölte Bush beszédét, amely az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé terjesztett határozati javaslattal együtt, úgymond, mozgást idézett elő. A szóvivő szerint Németország már felajánlott 75 millió eurót Iraknak szánt humanitárius segítség céljára, s más lehetőségeket is tanulmányoznak. Például azt, hogy iraki rendőröket és katonai személyzetet képezzenek ki Németországban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?