Máté, Mirella
12 °C
30 °C

A holland és a kanadai külügyminiszter is NATO-főtitkár lenne

Népszabadság
2003.09.12. 06:37
A holland és a kanadai külügyminiszter esélyes a NATO főtitkári posztjának átvételére. Lord Robertson decemberben távozik, utódjáról október közepéig szeretne konszenzussal megállapodni a tizenkilenc atlanti szövetséges - írja a Népszabadság.

A szokásjog alapján a tisztséget európai tölti be, s a napokban úgy tűnt, meg is van a megfelelő jelölt Jaap De Hoop Scheffer, a holland diplomácia irányítójának a személyében. Most azonban Kanada is bejelentkezett, John Manley külügyminisztert ajánlva főtitkárnak. Colin Powell amerikai külügyminiszter mintha a kanadai felé hajlana, de sietett hozzátenni, hogy a döntés az európaiaktól függ. Manley máris késznek mutatkozott a tisztség elfogadására, míg Scheffer óvatosan hallgatásba burkolózik.

A főtitkár kiválasztása hosszas alkudozásban kialakított teljes egyetértéssel történik, hivatalosan jelöltek és szavazások nincsenek. Ha létrejött a konszenzus, akkor a NATO-csúcson a szövetséges állam- és kormányfők "közfelkiáltással" nevezik ki az új vezetőt.