Árpád
-2 °C
3 °C

A holland és a kanadai külügyminiszter is NATO-főtitkár lenne

Népszabadság
2003.09.12. 06:37
A holland és a kanadai külügyminiszter esélyes a NATO főtitkári posztjának átvételére. Lord Robertson decemberben távozik, utódjáról október közepéig szeretne konszenzussal megállapodni a tizenkilenc atlanti szövetséges - írja a Népszabadság.

A szokásjog alapján a tisztséget európai tölti be, s a napokban úgy tűnt, meg is van a megfelelő jelölt Jaap De Hoop Scheffer, a holland diplomácia irányítójának a személyében. Most azonban Kanada is bejelentkezett, John Manley külügyminisztert ajánlva főtitkárnak. Colin Powell amerikai külügyminiszter mintha a kanadai felé hajlana, de sietett hozzátenni, hogy a döntés az európaiaktól függ. Manley máris késznek mutatkozott a tisztség elfogadására, míg Scheffer óvatosan hallgatásba burkolózik.

A főtitkár kiválasztása hosszas alkudozásban kialakított teljes egyetértéssel történik, hivatalosan jelöltek és szavazások nincsenek. Ha létrejött a konszenzus, akkor a NATO-csúcson a szövetséges állam- és kormányfők "közfelkiáltással" nevezik ki az új vezetőt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?