Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Romániai tanévkezdés nehézségekkel

MTI
2003.09.15. 18:29
Noha a román sajtó már napokkal korábban felhívta a figyelmet, hogy számos iskolában nincsenek meg a feltételek a zavartalan oktatáshoz, Alexandru Athanasiu oktatásügyi miniszter rendelete nyomán egyetlen iskola sem maradhatott zárva. Márpedig a hivatalos tanévnyitó küszöbén ezek egynegyede nem szerezte még be a szükséges egészségügyi engedélyeket.

Hargita megyében például több mint négyszáz tanintézmény nem rendelkezik egészségügyi engedéllyel. A nemrég véget ért ellenőrzési akció eredményei szerint a megye 612 oktatási intézmény közül 12 gimnáziumnak, 220 általános iskolának és 190 óvodának nincs engedélye, ezek többsége a falvakban található. Az ellenőrzésről készült jelentés szerint a megyében több iskola oktatásra alkalmatlan épületben működik.

Romániában 1200 magyar tannyelvű közoktatási intézmény vagy magyar tannyelvű tagozatos iskola működik (nem számítva az óvodákat), mintegy 13 ezer pedagógussal és 190 ezer diákkal. A magyar tannyelvű első osztályosok számát 16-17 ezerre becsüli a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ). Lászlófy Pál, a szövetség elnöke az MTI-nek elmondta, hogy az idén 2-3 ezerrel magasabb az elsőosztályosok száma, mint a korábbi években. Ez a növekedés annak tulajdonítható, hogy ettől az esztendőtől az eddigi hét éves kor helyett már hat éves kortól kötelező az iskolakezdés.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!