Judit
2 °C
7 °C

Életfogytiglanra ítéltek egy casablancai terroristát

MTI
2003.09.19. 08:13
Életfogytiglanra ítélt egy francia állampolgárt a marokkói bíróság a májusi casablancai öngyilkos merényletekkel kapcsolatban. A 31 éves iszlám szélsőséges Pierre Robert-t az ügyész a marokkói terrorizmus fontos láncszemének minősítette, és halálbüntetést kért rá. A rabati bíróság csütörtöki ítéletében fenntartotta a bűnszövetkezetben való részvételt, a terrorcselekmények előkészítését, engedély nélküli fegyvertartást és az állam biztonsága elleni fenyegetést is tartalmazó vádakat, és életfogytiglanról hozott döntést.

Május 16-án öngyilkos merénylők öt helyszínen - nyugati és izraeli érdekeltségek ellen - csaknem azonos időpontban hajtottak végre robbantásokat a marokkói Casablancában. Összesen 45 ember vesztette életét, köztük 12 öngyilkos merénylő. Noha bebizonyosodott, hogy az elkövetők mind marokkóiak voltak (Casablanca külvárosi nyomornegyedeiből toborozták őket), a helyi hatóságok azt vélelmezték, hogy a merényletsorozat kitervelése és megszervezése nemzetközi hálózat műve volt. Az ítélethozatal augusztus eleji kezdete óta már számos halálos és börtönbüntetési ítéletet hoztak. Mivel további gyanúsítottak százait hozzák összefüggésbe a robbantássorozattal, számos újabb per várható még.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?