Árpád
-2 °C
3 °C

Több tízezres háborúellenes tüntetés Londonban

MTI
2003.09.27. 14:02
Az iraki háború befejezése óta először rendeztek tömeges megmozdulást szombaton Londonban a háborúellenes szervezetek; a több tízezres demonstrációt a szervezők a kormányzó Munkáspárt most kezdődő éves kongresszusa elé időzítették.

A helyi idő szerint dél körül indult, a Hyde Parktól a Trafalgar térig tartó békemenetet ugyanazok a csoportok - az Állítsátok meg a Háborút Koalíció, a Kampány a Nukleáris Leszerelésért és a Muszlim Szövetség - rendezték, amelyek február 15-én, még a háború előtt minden idők legnagyobb nagy-britanniai béketüntetését szervezték Londonban, becslések szerint 1,5-2 millió részvevővel.

A szombati felvonulás fő követelése a brit hadsereg visszahívása Irakból. A szervezők nyilatkozata szerint a háború kitörése óta bebizonyosodott, hogy a kormány csalárd módon vitte bele az országot az Irak elleni fegyveres akcióba.

A demonstráción - csakúgy, mint a korábbi hasonló megmozdulásokon - jelentős nevekkel képviseltette magát a brit baloldal erősen háborúellenes balszéle, élükön Ken Livingstone londoni főpolgármesterrel, aki annak idején a kormányzó Munkáspárt hivatalos jelöltjével szemben indulva biztos többséggel nyerte el a tisztséget.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?