Vilhelmina
11 °C
28 °C

Több tízezres háborúellenes tüntetés Londonban

MTI
2003.09.27. 14:02
Az iraki háború befejezése óta először rendeztek tömeges megmozdulást szombaton Londonban a háborúellenes szervezetek; a több tízezres demonstrációt a szervezők a kormányzó Munkáspárt most kezdődő éves kongresszusa elé időzítették.

A helyi idő szerint dél körül indult, a Hyde Parktól a Trafalgar térig tartó békemenetet ugyanazok a csoportok - az Állítsátok meg a Háborút Koalíció, a Kampány a Nukleáris Leszerelésért és a Muszlim Szövetség - rendezték, amelyek február 15-én, még a háború előtt minden idők legnagyobb nagy-britanniai béketüntetését szervezték Londonban, becslések szerint 1,5-2 millió részvevővel.

A szombati felvonulás fő követelése a brit hadsereg visszahívása Irakból. A szervezők nyilatkozata szerint a háború kitörése óta bebizonyosodott, hogy a kormány csalárd módon vitte bele az országot az Irak elleni fegyveres akcióba.

A demonstráción - csakúgy, mint a korábbi hasonló megmozdulásokon - jelentős nevekkel képviseltette magát a brit baloldal erősen háborúellenes balszéle, élükön Ken Livingstone londoni főpolgármesterrel, aki annak idején a kormányzó Munkáspárt hivatalos jelöltjével szemben indulva biztos többséggel nyerte el a tisztséget.