Valter
16 °C
31 °C

Földrengés-utórezgések Japánban

MTI
2003.09.27. 14:56
Számos utórengés rázta meg szombaton Japán északi részét, miután előző nap három erős földrengéshullám pusztított Hokkaido szigetén.

A Richter-skálán az 5,8-tól 8-as fokozatig terjedő erősségű pénteki földmozgásokat szombat délután több tucat utórengés követte, közülük az egyik erőssége a 5,2-es fokozatot is elérte. A japán meteorológiai szolgálat egyik munkatársa elmondta: az első rengést követő 32 órában összesen 53 földmozgást észleltek.

A japán hatóságok szombaton arra figyelmeztették a lakosságot, hogy az elkövetkező egy hétben még további utórengések várhatók, amelyek erőssége akát a 7-es fokozatot is elérheti.

A legfrisebb adatok szerint a földrengéssorozat következtében 572 ember sérült meg, egy részük súlyosan. A földmozgással összefüggésbe hoznak egy halálesetet is: egy férfit kitört üvegdarabok takarítása közben elütött egy autó.

A japán rendőrség, parti őrség és tűzoltóság szombaton több mint kétszáz ember bevetésével mindazonáltal egész nap hiába kutatott két idős horgász után, akiknek nyoma veszett.