Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

A pápa fogadta a Fülöp-szigeteki elnököt

MTI
2003.09.27. 18:33
A Fülöp-szigetek elnökét fogadva szombaton élénknek és viszonylag erősnek látszott az idei Nobel-békedíj nagy esélyesének számító II. János Pál pápa, aki megrendült egészségi állapota miatt néhány napja még kénytelen volt lemondani szokásos heti általános audienciáját.

II. János Pál - aki később részt vett egy misén is, amelyen két korábbi pápára emlékeztek - 20 perces találkozót tartott Gloria Macapagal Arroyo elnökkel és kíséretével. Az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint a pápának segítségre volt szüksége a felálláshoz, majd miután kezet fogott a Fülöp-szigeteki államfővel, visszaült trónusára a fogadás hátralévő idejére.

A 83 éves pápa közelebbről nem részletezett, enyhe bélpanaszok miatt szerdán lemondta az általános meghallgatást, ami újabb aggodalmakat keltett egészségi állapota körül, alig néhány héttel a pápaságának 25. évfordulóján rendezendő ünnepségek előtt. A római katolikus egyház feje azóta visszatért szabályos munkarendjéhez, számos találkozót tartva nem csak egyházi tisztségviselőkkel.

A Kathpress hírügynökség szombaton számolt be arról, hogy II. János Pál az egyik legesélyesebb jelölt az idei Nobel-békedíjra. A pápa csak nagyon ritkán fogadja el világi intézmények kitüntetését, legutóbb májusban kapta meg a római La Sapienza állami egyetem jogi díszdoktori címét.

A Vatikán szombaton bejelentette, hogy II. János Pál jóváhagyta az új kirkuki káld katolikus érsek, az 55 éves P. Louis Sako kinevezését, akit tavaly választott meg a bagdadi káld szinódus. A káld katolikusok alkotják a legnagyobb keresztény közösséget Irakban, a gazdasági nehézségek miatt azonban számuk erősen megcsappant. A vatikáni Fides missziós hírügynökség 500 ezer és 700 ezer közé teszi lélekszámukat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!