Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

A német katolikusok kritizálják a pápát

MTI
2003.10.13. 20:22
Egy németországi katolikus szervezet bírálóan értékelte II. János Pál pápaságának 25 évét. Az Alulról Építkező Egyház (IKvu) német laikus csoport hétfőn Bonnban kiadott közleményében maradinak minősítette a katolikus egyházfőt, akinek pápasága alatt szerinte a katolikus egyház számos kérdésben - így a túlnépesedés vagy az AIDS elleni harc terén -"visszalépett a II. vatikáni zsinat határozatai mögé".

Ráadásul II. János Pál személyzeti politikájával elérte, hogy világszerte csak saját "párthívei" kerültek magasabb pozíciókba - hangoztatta az IKvu, amely a Dél-Amerikában hódító felszabadítás teológiájából merítve igyekszik bírálataival és észrevételeivel a "társadalmi realitás talajára" visszahozni a szerinte az élet valóságától elszakadt katolikus egyházat.

Vatikáni illetékesek hétfőn értésre adták, hogy betegsége és gyengesége dacára a pápa tovább vezeti az egyházat. Ezen az sem változtatna, ha II. János Pált a Parkinson-kór megfosztaná beszélőképességétől - jelentette a dpa német hírügynökség.