Vilhelmina
10 °C
21 °C

Japán másfél milliárd dollárt ad Irak újjáépítésére

Yahoo!
2003.10.15. 10:20
Az elektromos hálózat, az oktatás, a vízhálózat és az egészségügyi rendszer helyreállítására szánja Japán azt a másfél milliárd dollárt, amit a szerdai bejelentés szerint jövőre utalnak át az iraki újáépítést támogatva. Yasuo Fukuda kabinetfőnök közleményében hozzátette, ez az első részlete lesz annak az öt milliárdos összegnek, melyet a következő négy évben adnak a közel-keleti országnak. A Világbank becslése szerint Japán ezzel csaknem tíz százalékát állja az újjáépítés költségeinek. A hosszabb távú segélykonstrukciók még kidolgozás alatt állnak, nyilatkozta Fukuda.

"Irak újjáépítése kiemelkedően fontos feladata a nemzetközi közösségnek" - mondta a sajtó képviselői előtt a kabinetfőnök. Japán a pénzbeli segítség mellett békefenntartó katonákat is küldene Irakba. A japán katonák két dél-iraki városban - Bászrában és Naszirijában - teljesítenének szolgálatot, ahol viszonylag konszolidált a helyzet.

George W. Bush amerikai elnök és Junichiro Koizumi, Japán miniszterelnöke a tervek szerint pénteken találkoznak, amikor Bush Tokióban időzik, megszakítva Bangkokba vezető útját.