Szváziföldön megválasztották a korlátozott parlamentet

MTI
2003.10.18. 18:46
Parlamenti választásokat tartottak szombaton Szváziföldön. Az eseményen annak ellenére is kevesen vettek részt, hogy a kormányzat nemzeti ünnepnek nyilvánította a szavazás napját, így próbálva az urnához csábítani a választókat.

Az alacsony részvételt magyarázhatja az egymillió lakosú fekete afrikai ország sajátos alkotmányos berendezkedése. Szváziföld uralkodója ugyanis bármikor felülbírálhatja az országgyűlés döntéseit, végső esetben pedig akár fel is oszlathatja a testületet. Még ebbe a korlátozott hatáskörű parlamentbe is meglehetősen sokan próbáltak azonban képviselőként bekerülni.

A Reuters brit hírügynökség idézte kritikusok rámutattak: a jelöltek többségét nem az élelmiszerhiány és az AIDS sújtotta lakosság helyzetének fellendítése vezérelte, sokkal inkább a mandátummal járó magas fizetés.

Sok bírálat éri III. Mswatit, Szváziföld uralkodóját is. A 35 éves királynak szemére vetik, hogy nem hajlandó átadni a hatalmat választott tisztségviselőknek, luxusrepülőgépeken utazgat, és nem éppen példamutató házaséletet folytat: a derék uralkodó most készül elvenni 12. feleségét.