Alfréd
-2 °C
2 °C

Bolívia: Feleskették az új kormányt

MTI
2003.10.20. 07:02
Mesa az alelnöki posztról lépett Gonzalo Sánchez de Lozada elnök helyébe, akit az elmúlt hetek hatalmas tüntetései pénteken lemondásra és az Egyesült Államokba való távozásra késztettek. A zavargások, amelyeket katonaság és a rendőrség brutálisan elfojtott, legalább 65 ember halálával jártak. Bár néhány új miniszter valaha a baloldali Szabad Bolívia Mozgalomhoz tartozott, a 15 tagú kabinet kevéssé ismert, pártoktól független közgazdászokból és más értelmiségiekből áll. Mesa 50 éves újságíró, történész, aki maga is elég zöldfülű a politikában.

A zavargásokat Sánchez de Lozadának éppen az a terve robbantotta ki, hogy Bolívia (a legközelebbi) chilei kikötőn át exportáljon földgázt Mexikóba és az Egyesült Államokba. Sok bolíviai ma is neheztel Chilére, amiért az 1879-83-as csendes-óceáni háborúban megfosztotta hazáját tengeri kijáratától. A tüntetők sorai csakhamar felduzzadtak: a szakszervezeteket és indián csoportokat elkeserítette Sánchez de Lozada szabadpiaci politikája, amely csak tágította a szegények és gazdagok közötti szakadékot.

Mesa két új tárca nélküli minisztert nevezett ki: egyet a kirekesztett indiánokkal (ajmarákkal, kecsuákkal) való foglalkozásra, egy másikat pedig a lakosság közügyekben való részvételének elősegítésére. Egy kormánybiztost pedig a korrupcióellenes hadjárat élére állított.