Irán nukleáris programjának átláthatóságát ígérte

Index
2003.10.21. 12:04
Kamal Karrazi, Irán külügyminisztere "teljes átláthatóságot ígért" a német, a birt és a francia külügyminisztereknek ellentmondásos nukleáris programját illetően, írja a BBC.

Az európai miniszterek egy békés, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) előírásainak megfelelő nukleáris programhoz még technológiát is ígértek Iránnak a Teheránban tartott csúcson kedden.

A bécsi székhelyű NAÜ október 31-ig adott határidőt Iránnak arra, hogy bizonyítékokkal támassza alá, nem nukleáris fegyvereket fejleszt.

"Ez bizalom kérdése. Ha ezt el tudjuk fogadni, akkor továbbléphetünk. Ha viszont nem, akkor komoly gondokkal kell számolnunk" - mondta Joschka Fischer a találkozó előtt.

Erre válaszolva a külügyminiszter úgy nyilatkozott: "Készek vagyunk a teljes átláthatóságot biztosítani, nem folytatunk illegális fegyverprogramot." Karazzi ugyanakkor hozzátette, cserébe tiszteletben kell tartani Irán szuverenitását is. Az ország erre az érvre hivatkozva utasította vissza, hogy a szigorú ENSZ-ellenőrzés alá vonják nukleáris programját.