Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Lengyelország a legfelkészületlenebb csatlakozó

MTI
2003.10.26. 13:51
A jövő májusban az Európai Unióhoz csatlakozó országok között Lengyelország a legrosszabbul felkészült; az Európai Bizottság utolsó, november 5-én nyilvánosságra hozandó országjelentésében 50 olyan területet jelöl meg, amelyben súlyos elmaradás mutakozik - írta hét végi számában a Rzeczpospolita.

Az országjelentésből - még közzététele előtt - a korábbi évekhez hasonlóan már a másik nagy lengyel napilap, a Gazeta Wyborcza is szemezgetett. A független, konzervatív Rzeczpospolita "50 be nem váltott ígéret" című írásában kiemeli: amióta Koppenhágában megszületett a döntés Lengyelország felvételéről, a felkészülés üteme erőteljesen lelassult. A lengyel vezetés már nem tart attól, hogy Lengyelország kimaradhat a bővítésből - idézte meg nem nevezett uniós diplomaták véleményét Jedrzej Bielecki, a lap brüsszeli tudósítója.

Ám ha Varsó nem gyorsítja fel jelentősen a tempót, a következmények súlyosak lehetnek. Fennáll a lengyel élelmiszerexport felfüggesztésének veszélye, húsüzemek százait zárhatják be, és a szegény régiók földművesei eurómilliárdokat veszíthetnek el az agrárdotációból.