Szabolcs
20 °C
35 °C

Fejkendővita Törökországban

MTI
2003.10.29. 22:02
A török kormánypárt csaknem minden parlamenti képviselője távolmaradt szerda este a nemzeti ünnep tiszteletére rendezett hivatalos állami fogadásról, tiltakozásul amiatt, hogy az államfő nem hívta meg feleségeiket, akik közül sokan fejkendőt viselnek.

A fejkendővita jól tükrözi a kormányzó iszlámbarát Igazság és Fejlődés Pártja (AKP), illetve a török állam jelenlegi világi berendezkedésének hívei között feszülő ellentéteket. Ez utóbbiak az iszlám fundamentalizmus megnyilvánulásának, illetve a NATO-tag, európai uniós tagjelölt Törökországban az állam és az egyház szétválasztásával szembeni kihívásnak tekintik a fejkendő viselését - jegyezte meg a Reuters hírügynökség.

Ahmet Necdet Sezer török államfő, a világi berendezkedés harcos híve, a fogadáson azzal indokolta döntését, hogy a Köztársaság Napja, a modern török állam megalakításának - idén éppen 80. - évfordulója alkalmából rendezett ünnepség nem magán-, hanem állami rendezvény. Az államfő a múlt héten kipostázott meghívóban az ellenzéki Köztársasági Néppárt képviselőit házastársaikkal együtt hívta meg, igaz, ők nem viselnek fejkendőt. Az AKP viszont a vallásszabadság részének tekinti a fejkendő viselését.

Az AKP-képviselők többségének távolmaradása ellenére Tayyip Erdogan kormányfő jelezte, hogy ő és miniszterei részt vesznek az eseményen. Erdogan ezzel nyilvánvalóan elejét kívánta venni annak, hogy belpolitikai válság alakuljon ki a kormánypárt, illetve Sezer és a Törökországban nagy befolyással rendelkező, magát a világi berendezkedés őrének tekintő hadsereg között - fűzte hozzá a Reuters.

A török nők többsége vallásossága jeleként valamilyen fejfedőt visel, a fejkendő hordása azonban tilos a török egyetemeken és más közintézményekben.