Márta, Flóra
21 °C
34 °C

Letartóztatták a pakisztáni ellenzék vezéralakját

MTI
2003.10.30. 19:56
Őrizetbe vette a pakisztáni rendőrség a közép-ázsiai ország parlamenti ellenzékének vezéralakját, akit azzal vádolnak, hogy rágalmazta a hadsereget és zendülést próbált szítani.

Az AP amerikai hírügynökség ellenzéki forrásokra és rendőrségi közlésekre hivatkozó csütörtöki jelentése szerint Dzsaved Hasmit, a Szövetség a Demokrácia Helyreállításáért (ARD) tömörülés vezetőjét szerda éjfél körül fogták le a rendőrök, amikor a pakisztáni ellenzéki vezető távozott a parlament épülete közelében fekvő irodájából.

A politikust egy rendőrörsre vitték, ahol ismertették vele a hazaárulás vádját, majd ismeretlen helyre szállították őt.

Az iszlámábádi körzeti közigazgatás közleményben tudatta, hogy Hasmit azért vették őrizetbe, mert egy októberi sajtóértekezletén rágalmazta a pakisztáni hadsereget.

Hasmi a legszókimondóbb vezető a Pervez Musarraf pakisztáni tábornok-elnök Amerika-barát politikáját ellenző pakisztáni politikusok között.

Ő vezeti a 15 pártot tömörítő ARD-t, amely 78 képviselővel rendelkezik a 342 fős pakisztáni parlamentben; Hasmi így a közép-ázsiai ország egyik legbefolyásosabb politikusa - jegyezte meg az AP.