Új kormányfője van Malajziának

MTI
2003.10.31. 09:21
Új miniszterelnöke van Malajziának: pénteken Tuanku Syed Sirajuddin király előtt letette hivatali esküjét az új kormányfő, Abdullah Ahmad Badawi, eddigi miniszterelnök-helyettes. A 77 éves korában, 22 évi hivatalban töltött idő után leköszönő Mahathir Mohamadot váltotta fel a kormányfői tisztségben.

Mahathir Mohamad 1981 óta irányította a túlnyomórészt muzulmán Malajziát. Miniszterelnökségének ideje alatt vált Malajzia elmaradott nyersanyag-exportáló országból korszerű technológiákat alkalmazó fejlett országgá, a délkelet-ázsiai térség egyik leggazdagabb és legfejlettebb államává. Személyisége ugyanakkor sok nemzetközi vita központi figurájává tette, mert nyersen bírálta a nyugati világ által uralt globalizációt és az amerikai vezetéssel folytatott terrorizmusellenes háborút - írta róla az amerikai AP hírügynökség.

A 63 éves új kormányfő azt ígérte, hogy nem kezdeményez nagyobb politikai változásokat, de számos ország kormánya és a hazai ellenzék is reméli, hogy a malajziai kormány több tekintetben mérsékeltebbé válik az ő hivatali idejében.