Alfréd
-3 °C
3 °C

Hatoldalú tárgyalásokat rendezhetnek az észak-koreai atomprogramról

MTI
2003.11.01. 16:58
Decemberben felújulhatnak a vitatott észak-koreai atomprogramról folytatott többoldalú tárgyalások, amelyek célja az Egyesült Államok és Észak-Korea között a program körül kialakult viszály rendezése.

Ezt Alekszandr Loszjukov orosz külügyminiszter-helyettes, az orosz kormányzat észak-koreai ügyekben illetékes főtárgyalója közölte szombaton az Interfax hírügynökséggel. Az észak-koreai vezetők csütörtökön, egy kínai küldöttséggel folytatott megbeszélésen már elvi hozzájárulásukat adták ahhoz, hogy megtartsák a hatoldalú tárgyalások újabb fordulóját.

Kína a térség kulcsfontosságú politikai tényezője és küldöttsége részt vett a tárgyalások első - augusztusban éppen Pekingben rendezett - első fordulóján. Oroszországnak rövid szárazföldi határa van Észak-Koreával és Moszkva képviselői szintén részt vettek az augusztusi tárgyalásokon. Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig azon kevés nemzetközi vezető egyike, akik egyaránt jó kapcsolatot tartanak fenn a megosztott Koreai-félsziget mindkét részével, azaz Észak- és Dél-Koreával - jegyezte meg a Reuters.