Auguszta
-3 °C
2 °C

Damaszkuszi csúcstalálkozó: elkésett a meghívó

MTI
2003.11.02. 09:36
Irak Damaszkuszban összeült szomszédjai szombaton hivatalosan megerősítették Iraknak szóló meghívásukat, de Hosjar Zebari iraki külügyminiszter újra csak azt mondta, hogy invitálásuk elkésett, és aligha lehet ott vasárnap a regionális biztonsági értekezleten.

A hétvégi tanácskozást az iraki háború utáni stabilitás és a határbiztonság megvitatására szervezték Irak hat szomszédja és Egyiptom részvételével. Az Egyesült Államok egyre jobban aggódik amiatt, hogy a porózus határokon át Irakba beszivárgó külföldi gerillák állhatnak az öldöklő támadások sorozata mögött.

Szíria péntek este, az utolsó pillanatban meghívta Zebarit is a külügyminiszteri tanácskozásra, de az iraki külügyminiszter elutasította a részvételt, mondván, hogy nem kapott hivatalos meghívót.

A vita beárnyékolta a tanácskozás szombati megnyitóját, és a hét külügyminiszter egy második, hivatalos meghívót küldött Zebarinak. Ő azonban már ezt is "túl kevésnek és elkésettnek" találta, jelezve, hogy aligha juthat el vasárnap a damaszkuszi eszmecserére, tekintettel a logisztikai problémákra és a szíriai kormány magatartására. Azért még megtárgyalja a meghívást az Egyesült Államok által kinevezett iraki kormányzótanáccsal - mondta a Reutersnak.

Mohamed Szabah asz-Szalim az-Szabah kuvaiti külügyminiszter kijelentette, hogy hivatalos találkozóra csak akkor kerülhet sor, ha Irak is részt vesz rajta.

Iraki külügyi tisztségviselők szerint Szíria azért húzódozott Zebari meghívásától, mert nem akart olyan színben feltűnni, mintha elismerné az iraki kormányzótanácsot. Másrészt Damaszkusz sérelmezi a kormányzótanácsnak azokat a vádjait, hogy a sok külföldi harcos a szíriai határon át jutott be Irakba.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft