Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Washington újra figyelmezette Iránt

MTI
2003.11.04. 05:59
Óva intette az Egyesült Államok Iránt attól, hogy Teherán esetleg megpróbáljon kibújni az atomprogramjával kapcsolatos aggodalmak tisztázását célzó nemzetközi követelések teljesítése alól.

Adam Ereli, az amerikai külügyminisztérium helyettes szóvivője hétfőn Washingtonban újságírók előtt hangsúlyozta, hogy az amerikai kormány nagyon aggasztónak tartja a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ) való együttműködés beszüntetésére vonatkozó iráni fenyegetéseket.

Ereli arra reagált, hogy Ali Hamenei ajatolláh, Irán vallási és politikai vezetője határozott támogatásáról biztosította a NAÜ-vel kötött megállapodást, de figyelmeztetett: Teherán fenntartja magának a jogot, hogy ne alkalmazza azt.

Irán október 21-én kötelezte el magát, hogy aláírja az atomsorompó-egyezmény kiegészítő jegyzőkönyvét. Ezzel vállalja, hogy a NAÜ ellenőrei előzetes bejelentés nélkül szemlét tarthatnak az ország bármely nukleáris létesítményében.

Az Egyesült Államok azt gyanítja, hogy Irán atomfegyver előállítására törekszik. Teherán cáfolja, hogy atomfegyver előállításán fáradozna, október 23-án pedig nyilatkozatban számolt be nukleáris tevékenységéről.